Dolle koe kick-off van Herman den Blijkers nieuwe boek

Gisterenmiddag kreeg topkok en ondernemer Herman den Blijker het eerste exemplaar van zijn nieuwe kookboek HERMAN: Kijken, knijpen, voelen, ruiken, proeven, koken en eten in een restaurant in Rotterdam. Zestz was erbij.

door: Alice de Jong | www.kattebelletje.com

Herman den Blijker, bekend van televisieprogramma’s als ‘Mijn Tent is Top’ en ‘Herrie in de Keuken’, kreeg zijn kookboek uit handen van schrijver en dichter Bart Chabot. De boekpresentatie speelde zich af in restaurant Rosso in het Westelijk Handelsterrein, waar zich in een foodstreet verschillende restaurants verzameld hebben.

Dolle koe
Bij de ingang van restaurant Rosso stonden kisten met oesters opgetast. Ook waren er stillevens met verse vissen en nog ongeplukt wild, waaronder fazanten en hazen. Net voor de presentatie kregen de gasten de schrik van hun leven: een roodbruine koe, die als levende have tussen plukken hooi had moeten staan, scheerde rakelings langs hen heen.
Nadat de koe was gevangen en langs de ingang van het restaurant werd geleid, brak de koe nogmaals uit. Ditmaal liep het dier drie mensen omver en plette hen tegen een muur. Andere aanwezigen wisten in veiligheid te komen door het restaurant in te vluchten.

Kneuzingen
Van de slachtoffers had een man enkele kneuzingen en een gescheurde jas, een vrouw moest haar vinger laten rechtzetten in het ziekenhuis en een derde man brak zijn bril (zie foto’s).
Herman den Blijker zelf was ongedeerd en klaarblijkelijk onwetend van wat zich buiten had afgespeeld. Hij gaf binnen in het restaurant een interview aan een tv-ploeg.

Oestermeisjes
Terwijl bij de ingang de Fabulous Shaker Boys bellini’s en andere cocktails serveerden, ging de zwarte brigade rond met amuses, geïnspireerd door Den Blijkers nieuwe boek. De nadruk lag op verse ingrediënten en eerlijke smaken. Zo kregen de gasten een glaasje met Hollandse garnalen, avocadomousse en tomatengelei; een amuselepel met verse tartaar; een kopje kreeftenbisque en een krokant gebakken plakje ossehaas. Speciale Oestermeisjes kwamen ter plekke verse oesters opensnijden.

Bodypaint
Even na vijven werden de genodigden, waaronder Den Blijkers zakenpartner David Crouwel en voormalig hotelier Reim Reimers van het tv-programma ‘Herrie in het Hotel’, welkom geheten door Jaap van Rijn. Van Rijn is de ‘optekenaar’ van Den Blijkers boek. Hij werkte eerder met de topkok aan Herrie in de Keuken.
Daarna bracht Bart Chabot, bijgestaan door enkele dames in bodypaint, het publiek herhaaldelijk aan het lachen tijdens een wervelend optreden. De dichter las koppen van hoofdstukken voorlas, raadde aanwezigen af uit het boek te koken (’ga naar Las Palmas!’) en riep Den Blijker uit tot rock-and-roll-kok. Waarna ‘Last Night a DJ saved my Life’ weerklonk.
Den Blijker stond geamuseerd met de karakteristieke sigaar in de mondhoek af te wachten tot hij het boek in ontvangst mocht nemen. In tegenstelling tot zijn programma’s was hij in zijn dankwoord kort van stof. Hij droeg het boek op aan de koks met wie hij voor deze uitgave had samengewerkt.

HERMAN: the book
Het nieuwe kookboek van Herman Den Blijker is een fris vormgegeven boek met veel achtergrondinformatie over vis, groenten, desserts, lam, rund en wijn. Het bevat circa 50 korte recepten die niet geschreven lijken te zijn voor onervaren koks. De keuken is klassiek Frans met wat Italiaanse invloeden, en het boek bevat mooie sfeerfoto’s van John Vane. De trend is zoeken naar producenten die topingrediënten bieden en in de bereidingswijze de smaken daarbij tot hun recht te laten komen.
Een beginnend kok heeft mogelijk niet genoeg aan de bondige aanwijzingen, maar hij is vast gecharmeerd door de stem van Herman die in het boek doorklinkt: in anekdotes, mijmeringen en zoektochten naar eerlijke smaken.

Fotoset van deze happening (inclusief koe) is te zien op Flickr

HERMAN: kijken, knijpen, voelen, ruiken, proeven, koken en eten. Uitgeverij Kosmos, Utrecht/ Antwerpen, 2007. € 29,95. ISBN 978 90 215 1534 2

Leave a Reply