Koken met Karin schrijft kookboek

Weblogger Koken met Karin publiceert bij Gottmer-Becht haar eerste kookboek. Het verschijnt in februari 2007.
Het contract met uitgeverij Gottmer-Becht in Haarlem is een paar weken geleden rondgekomen. Karin Luiten van Koken met Karin is inmiddels hard aan de slag gegaan: het manuscript moet nog deze zomer worden ingeleverd. ‘Ik was achter de schermen al bezig met een kookboek. Veel recepten heb ik in (halve) voorbereiding. Voor de zekerheid test ik alles opnieuw uit, zowel qua tekst, smaak als hoeveelheden,’ aldus Luiten.
Haar motto is ‘koken met weinig moeite maar met een groots effect’. En dat met overal verkrijgbare ingrediënten, aangevuld met hier en daar iets bijzonders. ‘Want er is leven buiten de supermarkt,’ aldus de kersverse kookboekenschrijfster. ‘Ga eens naar de markt, de Turkse/Marokkaanse winkel en neem eens wat potjes mee terug van vakantie.’ Dit motto zal ook haar eerste kookboek sieren.
De uitgave zal vrijwel geheel bestaan uit nieuwe recepten, die vooral in de traditie van de Frans/Italiaanse keuken staan. Ook zal het veel algemene tips en trucs bevatten om ook de niet-doorgewinterde culi over de streep te trekken. ‘Want koken is leuk en iedereen kan het.’
Wie de site van Koken met Karin wel eens heeft bezocht, kent haar huisstijl: zwart/rode tekeningen en handgeschreven recepten die als pdf zijn te downloaden. Het kookboek zal ook die herkenbare stijl bevatten. Maar voor het met hand schrijven van de recepten en dergelijke zoekt de uitgever nog een oplossing. ‘We zijn aan het kijken of we mijn handschrift kunnen computeriseren. Dat scheelt een tennisarm, denk ik…’ zegt de culinaire publiciste. Vanzelfsprekend zal de uitgave rijk geïllustreerd zijn.
Het schrijven van een kookboek is wel wat anders dan het schrijven voor een site. Het kookboek moet een mooi uitgebalanceerd geheel van voorgerechten, hoofdgerechten en nagerechten plus borrelhapjes worden. Luiten: ‘Dat is het grote verschil met recepten maken voor de site: dat is veel meer ad hoc, waar heb ik nú zin in.’
Eén favoriete culinaire auteur heeft Luiten niet. ‘Bij mij gaat het meestal in vlagen. Op het moment vind ik vooral naslagwerken leuk, zoals de visboeken van Alan Davidson, waar werkelijk alles over Noord-Atlantische en Mediterrane vissoorten te vinden is, inclusief de buitenlandse namen ervoor.’ Maar ook Davidson ‘Oxford/Penguin Companion to Food’ rekent ze tot haar favorieten.
Karin Luiten is een van de foodbloggers die een kookboek publiceren. Zo publiceert française Clotilde Dusolier (Chocolate & Zucchini ) eind dit jaar haar eerste boek. Liefhebbers van Luitens recepten moeten nog geduld hebben tot februari 2007.

Reageer op dit bericht

(C) 2008 Zestz - foodtalk. Powered by WordPress
Entries (RSS) and Comments (RSS) || Design: blueingreen - Uitvoering: Designdok