Zestz
 
d’Antuono – Italiaanse kookboeken (1)
Categorieën: kookboeken

Famke en Floor van Praag tekenden de familiegeschiedenis en -recepten van de Italiaanse familie d’Antuono op. d’Antuono is bekend van de restaurants D’Antica en Cinema Paradiso in Amsterdam.
De Italiaanse keuken is favoriet in Nederland, zo bleek onlangs uit IKEA-onderzoek. Verrassend is deze uitslag niet. Culinaire bladen als Elle eten besteden ruim aandacht aan deze keuken. Maar ook uitgevers weten er raad mee. De afgelopen maanden verschenen vele Italiaanse kookboeken. Reden voor zestz om een paar van die kookboeken onder de loep te nemen.

In 1993 was Giovanni d’Antuono klaar met pizza’s bakken in het Haarlemse familierestaurant Napoli en ging met pensioen. Dacht-ie. Hij trok echter naar Amsterdam om een droom te verwezenlijken: een Italiaans specialiteitenrestaurant. Geen pizza’s, maar de echte Italiaanse keuken zou Giovanni serveren in d’Antica in de Reguliersdwarsstraat.
Aldus geschiedde.
In d’Antuono. Een culinaire traditie verslaan Famke en Floor van Praag de begintijd van het restaurant. De eerste maanden waren een ramp. De verbouwing was nog niet af, overal lag stof en de klanten bleven (dus) weg. En de gasten die kwamen, moesten wennen aan het Italiaanse gangensysteem met eerst een voorgerecht, dan pasta of vis – dat systeem was in Nederland nog niet ingeburgerd. Na een paar maanden – en een lovende recensie in Het Parool – stroomde de zaak toch vol. Niet alleen met Amsterdammers, maar ook met VIP’s als George Clooney, Joe Cocker, Isabella Rosseline, Queen, Backstreet Boys, Quintin Tarantino… schrijven de dames Van Praag. Die VIP’s komen later in het boek nog eens terug.
Zoon Carmine, ook wel Carmi genoemd, had vanaf het begin zijn vader bijgestaan, maar wilde zijn vleugels uitslaan. Hij begon in een voormalige bioscoop in de Amsterdamse Westerstaat Cinema Paradiso. Het in september 2002 geopende restaurant biedt kleine, Italiaanse gerechten – inclusief pizza! – voor een wat lagere prijs dan d’Antica.
Wie nieuwsgierig is naar wat de familie d’Antuono haar gasten serveert, leze het boek. Het biedt een keur aan Italiaanse klassiekers als bruschetta con melenzana, spaghetti vongole, rosbif con salsa verde en panna cotta. Eenvoudige (familie)recepten dus die niet veel tijd in de keuken vergen, maar waar de kwaliteit van de ingrediënten het succes van een gerecht bepaalt.
Tel daarbij op de opgetekende geschiedenis van d’Antuono’s, sfeervolle foto’s van de familie en de duidelijke afbeeldingen van de gerechten, en het familiedocument d’Antuono is compleet.
Niet opgenomen is de opening van restaurant en club Onassis, die zoon Carmi met drie partners afgelopen zomer startte. Op het moment dat Famke en Floor van Praag aan hun boek werkten, was er alleen nog sprake van plannen. Onassis werd overigens meteen een hotspot. De familie d’Antuono kan enig gevoel voor wat er leeft bij het publiek dan ook niet ontzegd worden.
Om die reden zijn de twee hoofdstukjes ‘Gastenboek’ in de hier besproken publicatie niet op hun plaats. In het ene hoofdstukje getuigen Nada van Nie & Bryan Roy en Jort Kelder hun liefde voor Cinema Paradiso. En verderop is één paginalange lofzang op d’Antica’s keuken opgenomen van Jan, Babette en Ivan Cremer. De familiegeschiedenis overtuigt, evenals de recepten. Meer is niet nodig.

  • NuJIJ
  • Hyves
  • Facebook
  • Twitter
  • email

Reageer


Fatal error: Function name must be a string in /data/web/sites/www.zestz.nl/www/wp-content/themes/zestzblock/footer.php on line 1